День пам'яті жертв голодомору

Щороку в четверту суботу листопада світ відзначає пам'ять жертв Голодомору. Цей день пам'яті – унікальна нагода всім: дітям, батькам, політикам, громадським діячам замислитися над цією трагедією, над ґеноцидом українського народу.

Про Голодомор дітям говорити нелегко. Дуже важко дошкільнятам повністю зрозуміти жахи і жорстокості, які супроводжували Голодомор. І справа не в тому, – чи вони (чи навіть ми) зрозуміємо ці жахіття. Справа в тому, що нашим обов'язком, як вихователів, є зробити все, щоб наші вихованці свідомо та переконливо пом'янули пам'ять невинних жертв Голодомору 1932-33 рр.

Свічка пам'яті – це один символ до Дня пам'яті жертв Голодомору

Свічка пам'яті за жертвами Голодомору запалюється в четверту суботу листопада й супроводжується хвилиною мовчання. Всесвітня акція «Запали свічку пам'яті» єднає всіх людей світу в пам'ять про жертв Голодомору.

Дитина має право засуджувати дії організаторів та виконавців Голодомору. Негативне ставлення до вчинків людей, які спричинили смерть мільйонів, — цілком нормальна реакція. Разом із почуттям несправедливості також розвивається емпатія до жертв. Відповідно, постає питання: що робити, щоб подібні злочини не повторювалися зараз?

Розповідаючи дітям про геноциди та інші злочини, ми прагнемо уникнути їх повторення в майбутньому. Пояснюємо дітям, що таке толерантність, ненасильство, співчуття та повага, адже це риси, з якими людина не народжується. Їх вона набуває у процесі виховання. Висловлюючи свою думку щодо несправедливості, пояснюємо, як слід чинити в таких ситуаціях. Недаремно сьогодні гостро постали на часі теми булінгу та інклюзії. До того ж власний приклад дорослих є найкращим засобом виховання. Наші переконання, ставлення до людей і добрі справи стануть фундаментом для формування світогляду та поведінки дітей.

На завершенні заняття діти виконали творче завдання — малюнок та аплікацію. Через творчість простіше вивільнити емоції, викликані темою.

ПЕРЕГЛЯНУТИ

Кiлькiсть переглядiв: 75

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.